Frågor och svar

Fråga: Vad krävs för mig att få hyra hos er?
Svar: - Du ska ha fyllt 18 år. 
- Du ska inte ha någon hyresskuld. 
- Inga betalningsanmärkningar
- Du ska ha goda referenser från tidigare hyresvärd.  
- Du ska kunna betala hyran med din inkomst. 

Fråga: Hur gör jag för att ställa mig i kö hos er?
Svar: Du ställer dig i kö genom att göra en intresseanmälan. När du stått en tid i kö och något lämpligt bostadsalternativ dyker upp så mailar vi ett förslag på bostad till dig som du svarar på.

Fråga: Var hämtar jag nycklarna till min nya lägenhet?
Svar: Nycklarna brukar en hyresgäst få på plats vid inbesiktning av bostaden, i annat fall hämtas nycklar hos oss på adress Örebrovägen 34, 711 91 Lindesberg om inget annat överenskommits.

Fråga: Hur söker jag p-plats eller garage?
Svar: P-plats och garage ställer du dig i kö för. Det krävs att du är hyresgäst hos oss.

Fråga: Vem ändrar el-abonnenten?
Svar: Vi ändrar abonnenten, vid avflytt och samtidigt säger vi till om ny hyresgäst.

Fråga: När jag hyr villa eller radhus, vad ingår?
Svar: Uppvärmning och hushållsel ingår ej, men sopor och VA till 140m3 ingår.

Fråga: Vart vänder jag mig om jag vill göra en felanmälan?
Svar: Om felet INTE är akut kan du göra felanmälan här på vår webbsida.
Om felet är av mera akut karaktär ska du ringa 0581-64 56 65, telefontid 9:30-11:30.
Skulle du råka ut för något akutfel då vi på Samuel Karlsson KB inte har öppet, skall du ringa vår jourtelefon, det står bland annat på porttavlan i din trappuppgång.

Fråga: Vi hade fest i lördags och fönsterrutan gick sönder, vem ersätter?
Svar: Det är alltid den som står som kontraktsinnehavare som har det yttersta ansvaret för lägenheten. Du ansvarar för både skador och störningar som åstadkoms av familjemedlemmar, gäster och andra som är och besöker dig. Skulle någon detalj i lägenheten skadas av till exempel en gäst och du får betala Samuel Karlsson KB, kan du i din tur vända dig till den som åstadkommit skadan. Anmäl alltid skada.
Fråga: Kan jag sätta upp t ex parabolantenn, blomlådor m m?
Svar: Balkongskydd, blomlådor, parabolantenner och liknande, får uppsättas efter anvisning av hyresvärden. Denna anvisning är nödvändig då hyresvärden har ansvar för fastighetens utseende samt för att uppsatta föremål inte förorsakar skador på andra föremål och personer.

Fråga: Kan jag göra installationer själv?
Svar: Endast person med särskild behörighet får göra ingrepp i ledningar för vatten, avlopp och el. Hyresvärden kan anvisa behörig installatör för t ex installation av tvätt- eller diskmaskin.

Fråga: Vad gäller för husdjur?
Svar: Hyresgäster som har katter eller hundar måste, för den allmänna trevnadens skull, övervaka dem så att de inte stör andra hyresgäster eller förorenar. Djuren får inte heller springa lösa i trappuppgångar, på gårdsplaner eller i planteringar. Det är särskilt viktigt att de hålls borta från barnens lekplatser. Ormar accepteras ej. 

Fråga: Vad har jag som hyresgäst för ansvar?
Svar: För allas trevnad är det viktigt att alla hyresgäster håller god ordning i fastigheten, vilket innebär att ej föra oväsen eller på annat sätt störa de kringboende. Exempel på störning är högt ljud från radio, stereo eller TV, spel på musikinstrument samt skrål och annat oväsen. Hyresgästen har också ansvar för de som gästar honom. Vid grava störningar löper hyresgästen risk att hyresavtalet sägs upp.

Fråga: Hur lång uppsägningstid har jag som hyresgäst?
Svar: Om du flyttar från Samuel Karlsson KB är din uppsägningstid tre månader. Uppsägningen räknas alltid från den sista i månaden oavsett när i månaden du säger upp din lägenhet.

Fråga: Behöver jag hemförsäkring?
Svar: Vi rekommenderar hemförsäkring som i flera situationer ger en bra försäkring om något händer i lägenheten för dig och de övriga familjemedlemmarna.